Altres reflexions al voltant de la figura del mediador/a ens porten a parlar de la seva responsabilitat professional.
En primer lloc, hem de tenir en compte que el mediador/a ha de ser un garant de la neutral evolució del procés de mediació. Dit d'una altre manera, ha de respectar escrupolosament el propi procés de mediació amb els seus tempos i dinàmiques pròpies. És important aclarir, que en aquestes reflexions parlem d'un determinat ideal en la mediació. És a dir, som plenament conscients que tot sovint els condicionants externs a la mediació influeixen més en aquesta que la pròpia dinàmica del procés. No obstant, hem de vetllar perquè aquestes ingerències de: cost - temporal i econòmic -, administratives, socials o d'opinió pública, no interfereixin en el procés de mediació.
En segon lloc, hem de parlar de la importància de la imparcialitat. És imprescindible que tot mediador/a pugui garantir en tot moment la imparcialitat del procés de mediació. Aquest fet comporta denegar una mediació en el cas que no es pugui mantenir aquesta, i fins i tot, en el cas que es pugui sospitar de la seva no garantia futura - tergiversació o manipulació de la pròpia mediació pels interessos d'una part.
La importància d'aquest punt fa necessari clarificar que entenem per conducta imparcial i quin és el seu abast:
- La conducta imparcial suposa assumir que no hi ha cap prejudici de base - característiques de les parts, antecedents, valors i creences - que orienti ni favorablement ni negativament el nostre judici o activitat.
- La conducta imparcial suposa assumir que no hi haurà cap tipus d'element aliè al procés de mediació que el condicioni en el seus propis termes. Ens referim a elements aliens com: favors, recompenses econòmiques, informació privilegiada, etc.