domingo

Primeres reflexions

  






Primer partirem d'una definició personal del conflicte:

Conflicte: aquella disparitat d’interessos que no pot consensuar les regles de la seva gestió positiva.

Aquesta definició en sembla interessant perquè parteix d'un supòsit antropològic bàsic, en relació al fet que tot grup humà exemplifica un camp de forces entre els diferents interessos dels membres que el conformen. Així, el conflicte no sorgeix pel " fait social " en sí mateix, ni per la seva transgressió; sinó que aquest és simplement  una reificació convencional o normativa d'aquest. Per tant, davant de tot fenomen social hem de ser conscients que sota l'aparent normalitat s'amaga un esquema d'interessos que pot desembocar, en qualsevol moment, en una situació conflictiva. 

L'origen de tota situació conflictiva, seguint la definició que ens hem donat, l'hem de situar en la incapacitat de gestió positiva d'aquest interessos. L'anterior es pot donar, a priori, per dos factors fonamentals:

  1. Cap dels dos agents/grups d’interès està disposat està disposat a cedir en el joc de poder. És a dir, s'articula una lògica de Win - Loss ( un guanya, l'altre perd )
  2. Ambdós agents/grups d’interès estan disposats a sacrificar els seus interessos si així asseguren el sacrifici dels interessos de l'altre part. Parlem d'una lògica de Loss - Loss ( tots perden ). En termes col·loquials s'anomena " trencar la baralla "
No obstant, com veurem la única alternativa vàlida des d'una perspectiva de gestió positiva de conflictes és la lògica Win - Win ( tots guanyen ). Per aconseguir-ho, hem d'escapar de les lògiques anterior per assajar-ne d'altres de més innovadores. D'això en continuarem parlant...

No hay comentarios:

Publicar un comentario