domingo

Els diferents rols de les terceres parts en un conflicte






Si definim un conflicte per la confrontació entre dues parts amb interessos contraposats. És important destacar les possibles funcions que pot adoptar una tercera part a l'hora de gestionar el conflicte. En aquesta assignatura ens centrem amb el paper de la tercera part com a mediador/a. No obstant això, com veurem, hi han altres rols que poden desenvolupar les terceres parts en situació de gestió de conflictes.

En primer lloc, definirem la mediació com aquella pràctica en la que la tercera part,  de forma sistemàtica i competent, intenta facilitar la comunicació entre les dues parts, per tal d'aconseguir un acord lliure i compartit que les beneficií a ambdues o millori la situació/relació entre les parts.

Aquesta posició, la de la tercera part mediadora, la podem establir, en una hipotètica representació dual de gestió del conflicte, en una posició equidistant entre un exercici de contenció i una mera assistència passiva al desacord. La determinació gràfica anterior és important perquè ens permet situar a la mediació en aquesta equidistància que tendeix, necessàriament, al perfil baix o a la no intervenció. Dit d'una altre manera, en un conflicte que no té una resolució positiva, el mediador o la mediadora, obligatòriament haurà d'apostar per definició per vies que no interfereixin les parts o bé, directament, abstenir-se.

En aquest sentit, un altre rol que pot adoptar amb naturalitat la tercera part i que es proper a la tasca del mediador, tot i que no s'ha de confondre amb aquest, és la de consultor. Un consultor/a és aquella persona a la que s'adrecen les dues parts per tal de demanar consell sobre com resoldre el conflicte. En aquest sentit, el consultor  proposa una sèrie de solucions creatives al conflicte. El rol de consultor és semblant al del mediador/a perquè ambdós aposten per: la comunicació, l'anàlisi del conflicte i la creativitat per tal de resoldre'l. No obstant, divergeixen en el fet que el mediador no pot generar de forma directa o manifesta les solucions del problema - en tot cas, pot conduir a la reflexió de diferents alternatives de repensar el conflicte en termes condicionals -, en canvi el que es demana al consultor/a és aquesta generació d'alternatives de resolució.

Un altre rol possible per a la tercera part és el de conciliador/a. En aquest cas, el conciliador estableix un pont informal de comunicació entre les parts. En aquest sentit, s'assembla a la mediació en quan facilita l'anàlisi del conflicte, rebaixa tensió i ajuda a desencallar la situació des d'un punt de vista comunicatiu. Al seu torn, difereix de la mediació en quan és menys sistemàtica i el seu paper en la resolució del conflicte pot ser vinculant.

Un cop hem vist les opcions amb perfil més baix que la mediació. Analitzarem també aquelles funcions que pot adoptar la tercera part amb un caràcter més coercitiu. 

Un altre rol que pot assumir la tercera part és la d’àrbitre. Al igual que en els esports, la figura d’àrbitre es aquella legitimada i autoritzada per donar a les parts una sentència, normalment, vinculant. Aquesta figura determina per sobre de les parts la millor opció per resoldre el conflicte, estiguin o no d'acord aquestes. En aquest sentit, l'arbitratge sol se un pas previ a mesures de tipus legal, quan opcions voluntàries d'acord, com per exemple la mediació, han fracassat.

Un altre rol en la vessant més coercitiva de les terceres parts és la de jutge. Un jutge és aquella tercera part que mitjançant l'autoritat legal determinar de forma vinculant la resolució d'un conflicte, amb independència absoluta de la consideració de les parts. Així, és una de les figures últimes a les que es pot apel·lar en cas de conflicte. 

Finalment, una darrera figura que té un status singular o excepcional, com a tercera part, és la del pacificador. Un pacificador/a és aquella figura que tenen els Estats com a força excepcional de manteniment de la pau i l'ordre. Un exemple habitual serien els cossos i forces de seguretat de l'estat que, en cas de conflicte, tenen la suficient autoritat pública per determinar mesures de contenció vers un conflicte que ha escalat en violència.

No hay comentarios:

Publicar un comentario