lunes

Els metavalors com una aposta simbòlica




William L. Ury ens proposa una reflexió sobre la mediació de conflictes internacionals. Sense entrar en detall del nucli de la proposta de l'autor " el camí d'Abraham ", sí ens sembla interessant destacar algunes idees del seu discurs. En primer lloc, la importància de les perspectives noves vers els conflictes estancats. La solució a un problema madur, no sorgirà en cap cas de les propies lògiques d'ambdues parts, serà necessària una nova lògica - una perspectiva nova - sobre el conflicte en qüestió.
Aquesta nova lògica, en el cas dels conflictes polítics internacionals, té a veure amb el que l'autor anomena el tercer lloc - la tercera posició o " Third side ". El tercer lloc seria el conjunt d'interessos generals implicats en el conflicte, però que no responen, d'entrada, a l'interès particular de les parts en disputa. Així, convertir la lògica del conflicte en una nova lògica suposa advertir a les parts en litigi de l'amplitud del què hi ha en joc, més enllà de la seva mirada restrictiva. 

En la mesura que el conflicte pugui escapar del terreny viciat per les lògiques ineficients, podrem assajar una nova lògica - com ja anticipàvem en les primeres reflexions d'aquest blog - en la que els que es guanya és superior al que es sacrifica. Dit d'una altre manera, se sacrifica l'interès particular per guanyar o garantir un interès general que ens involucra a tots. Aconseguir l'anterior suposa acostar les parts al balcó - go to the balcony -; dit d'una altre manera, només acostant a les parts a una visió directe de l'abisme del que es pot perdre, del perill i del què hi ha en joc, és podrà aturar disruptivament l'escalada egoista de defensa del propi interès. 

Assumir l'anterior suposa, també, creure en el poder simbòlic dels gestos - caminar, escoltar, parlar -; perquè en la mesura que som capaços de parlar i escoltar a l'altre, serem capaços d'iniciar un procés de transformació personal. Anticipem aquí una tesi personal, només serà possible la resolució positiva d'un conflicte quan ambdues parts siguin capaces d'autotransformar la seva mirada de l'altre i de sí mateixes. En aquest sentit es pot passar de la hostilitat a la hospitalitat i, en conseqüència, fer que els petits gestos simbòlics fructifiquin com una gla.

No hay comentarios:

Publicar un comentario